Uutiset

Sukeltajat Vene-messuilla

11.2.2018

Vene-messut pääsivät vauhtiin ja Sukeltajat parveilivat sen osastoilla. Toiset kiersivät Uuden Aallon vasta-ja toiset myötäpäivään, mutta päivän pääanti oli Hylkysukellusseminaari.

Seminaarissa Merimuoseo aloitti kertomalla monesta eri projekteistaan niin Itämerellä kuin Saimaalla. Yksi mieleenpainuvimmista oli hylkypuistojen kehittäminen. Tässä yhteydessä mainittiin GA:n lisäksi Keulis, Garpen ja Hauensuolen hylyt. Niihin tullaan ilmeisesti laittamaan opastauluja ja köysireittejä.

Saimaasta, sen historiasta, erityispiirteistä ja hylyistä oli tarkempaakin tietoa Saimaan Norppien kertomana. Etelä-Saimaan sotaisan historian vuoksi vesistöistä löytyy sotalaivojen lisäksi mm. väyläesteitä. Lisätietoa alueen hylyistä löytää http://saimaanhylyt.fi sivustosta.

Ulkomaalaisia esiintyjiä saatiin mm. Skotlannin pohjoispuolelta Orkneyn saarilta, kun saimme hienon esityksen kahdesta ensimmäisen maailmansodan sotalaivan historiasta ja jäänteistä meren pohjassa. Se mikä näyttää meikäläisen silmissä “romulta” onkin asiantuntijalle torpeedoputkia, ankkurinnostimia ym. laivan osia.

Viime vuosina muotiin tullut 3d mallintaminen ja photogrametria on saatu vaikuttamaan helpolta ja nopealta tavalta dokumentoida hylkyjä. Sen kun vain kuvaa vähän videota, lataa sen tehokkaalle koneelle ja antaa ohjelmiston jauhaa. Richard Ellerin esityksessä romutettiin tämä mielikuva ja annettiin käytännön vinkkejä itse valo/videokuvausosuuteen. Kuvaajankin pitää tietää mitä ja miten kuvata, jotta saadaan tarpeeksi kelpoa materiaalia mallintamiseen. Tämän jälkeen osaan arvostaa entistä enemmän hienosti toteutettuja 3D malleja hylyistä.

Ennen päivän viimeistä osuutta saimme lyhyen esityksen saksalaisen U679 ja venäläisen Sch-918 sukellusveneiden etsinnästä ja dokumentoinnista.

Lopuksi Maltan yliopiston edustaja kertoi Maltan vesien kartoitusprojektista ja sukellusturismin kehityksestä. Yliopisto kartoittaa parhaillaan yli 50 m syvyisiä merialueitaan kansainvälisiin vesiin asti muinaismuistoja etsien. Tavoitteena on luoda pelisäännöt sukellusoperaattoreille, miten kyseisiin kohteisiin sukelletaan, jotta siitä hyötyisi sekä turismi että yliopisto-opetus.

Seminaarin jälkeen ehti vielä tunnin verran kiertelemään, ennen kuin siirryimme Vltavan kautta syömään Coloradoon. Iso seurue ja mainio ruoka kohottivat tunnelman kattoon. Jatkot olivat tuttuun tapaan Molly Malonesissa, jossa tapasi sukeltajia muistakin seuroista.