Uutiset

Ensimmäisen leiripäivän tuotoksia

17.6.2017

Ensimmäinen leiripäivä valkeni aurinkoisena ja tyynenä ja Jussaröön kahvilassa pidetyn briiffin jälkeen lähdettiin intoa piukeana kohti hylkytavaran taivasta.

Ensimmäisen parin sukellus sujui lähes suunnitelmien mukaan, paitsi että tutkimuskohteeksi tarkoitetun kölin koordinaateissa ei ollutkaan köli, vaan jokin kaareva hylyn kappale. Köliä sitten etsittiin pitkin pohjaa ja loppujen lopuksi poiju jätettiin noin 6 metrisen kappaleen viereen. Onneksi mukana kulki kölin ympäristön kaivamiseen tarkoitetut työkalut korissa, joka mukavasti jarrutti pohjauintia. Toinen pari sitten jatkoi etsintää tuloksetta. Kolmas pari löysi vanhan ohjausnarun pohjasta ja seurasi sitä narun toiseen päähän missä oli vain paino.

Päivän toisella sukelluksella tarkastettiin sitten ohjausnarun toinen pää joka johti kölille. Köli kuvattiin ja noustiin pintaan seuraavaa tehtävää varten, joka oli kiinnittää nostoköysi ensimmäisellä sukelluksella löydetyn kaarevan hylkykappaleen ympärille ja nostaa se mukana olevalla nostosäkillä. Tehtävä alkoikin suotuisissa merkeissä kun kappaletta sai hyvin liikuteltua ja pehmustetun köyden pujotettua pölkyn ympärille. Tässä vaiheessa mukana ollu nostosäkki jossa ei ollut hakaa tms. karkasi käsistä ja puolpahti pintaan. Tämä myös tiedotettiin pinnasta puhelimella pohjalle ja luvattiin laskea painon avulla säkki takaisin sukeltajille. Tovin pyörimisen jälkeen pohjalla saatiin säkki taas käsiin ja kiinnitettiin se nostoköyteen. Säkki täytettiin sukeltajan tuplapulloista ja pölkky lähti hitaasti nousemaan kohti pintaa sukeltajan avustuksella. Hetken päästä pinta ilmoitti että nostosäkki näkyy ja sukeltajat lähtivät nousuun.

Juuri ennen pinnalle pääsyä pinta ilmoitti että säkki on lähtenyt vajoamaan kuplavana perässään. Pintautumisen jälkeen toinen sukeltaja seurasi kuplavanaa tuhdin käyden kanssa ja kiinnitti köyden, jonka päässä oli pieni poiju, nostoköyteen.

Yksi pari lähti vielä kuvaamaan ruotsalaisen Mikken viistokaiulla löytämiä hylynkappaleita ja Maija ajettiin nostettavan pölkyn poijun viereen. Nosto sujui pienen alkusäädön jälkeen hyvin ja n. parisataa kiloinen pölkky saatiin Maijan kyljelle kuljetusta varten.

Hieman myöhäisestä lähdöstä ja pienestä ensimmäisen sukelluspäivän säädöstä johtuen päivä venyi melko myöhään ja saunavuoro meni miesten osalta ohi. Onneksi Maijassa on tällaisia tilanteita varten oma sauna joka sitten päivällisen jälkeen lämmitettiinkin.

Saunomisen ja uinnin jälkeen olikin mukava kellahtaa yöunille tyytyväisenä päivän saavutukista.