Uutiset

Eturivin paikka lentonäytöksessä

7.8.2021

Kippari saapui puolisen tuntia ennen kuin Maija lähti Herttoniemestä ja siinä vaiheessa, kun moottori laitettiin käyntiin, niin kaikki ilmoittautuneet ja muutamia ilmoittautumislistan ulkopuolinen oli jo kyydissä. Aurinkoisen sään ja kirkkaan taivaan tuoma iloinen mieli oli aistittavissa kaikilla, kun kokka kääntyi ensin kohti Kauppatoria, josta otettiin vielä viimeiset retkelle tulevat henkilöt. Yhteensä meitä oli 15 eikä kannella ollut ollenkaan tungoksen tuntua.

Ankkuroimme Ryssänsaaren kupeeseen perä tuuleen, toisin kuin muut veneet. Ankkuri tuntui pitävän hyvin ja meille jäi puolisen tuntia aikaa ennen kuin ensimmäinen ohilento tapahtui. Tapahtuman aloitti DC3:n ohilento klo 16 aikoihin ja seuraavat 5 tuntia sisälsi sekä lentokoneiden, hävittäjien että helikoptereiden esityksiä.

Ranskan lipun värit hallitsivat Patrouille de Francen esitystä

Maijan grilli kävi kuumana ja jokainen grillaili omia herkkujaan silloin kuin itselle parhaiten sopi. Ajohtyissä soi radio Kaivopuisto (105.8 MHz), jossa selostettiin asiantuntevasti tapahtuman kulkua, konetyyppejä, taitolennon tekniikkaa ja historiaa. Kun katseli Suomenlinnan kallioille ja Kaivopuiston rantaan, niin näki kuinka kansa seisoi ihailemassa näytöstä. Vaikka ympärillemme oli tullut tuntien aikana useita isompia ja pienempiä aluksia, oli silti sellainen tunne, että saimme eturivin paikat näytökseen.

Taivaalla näkyi taitavia lentoesityksiä, tiiviitä kuvioita, valoja sekä värikkäitä savujuovia: ranskalaiset piirsivät jopa nuolen lävistämän sydämmen taivaalle. Ranskalainen ryhmä oli kooltaan suurin (8 konetta) ja maailman huippuihin kuuluva ryhmä, jonka esitystä oli ilo seurata. Gripen hävittäjien ohilennot taas saivat jylinällään omat sisuskalutkin tutisemaan – siinä vasta voimaa! Tapahtuman viimeisenä esiintyjänä oli suomalainen Midnight Hawks, joka on kansainvälisesti tunnettu siitä, että mikään muu ryhmä ei lennä niin tiiviissä muodostelmassa. Näin korona-aikana oli ilo kuulla, että siipien välissä oli kuitenkin 2 metrin etäisyys toisiinsa!

Midnight Hakwsin timantti

Kotimatka alkoi ankkurin irrottamisella, mikä ei ollutkaan helppo tehtävä, sillä se oli pureutunut todella hyvin pohjaan. Kauppatorille tultaessa saimme aimo annoksen Allas Sea Poolin vieressä pidetystä musiikkikonsertista. Omalle laituripaikalle pääsimme illan hämärässä, auringon jo laskeuduttua ja sataman kahvilan vierailijabändin soittaessa.