Uutiset

Yöpyminen Borstössä ja keskiviikon sukellukset Örön kupeessa

15.7.2020

Borstogumman tervehti meitä kallion laella saapuessamme Borstön vierasvenesatamaan.
Borston luontopolun varrella oli myös monenlaista nähtävää, muun muassa Nordstjarnan aluksen ankkuri ja ankkuripeli, jotka Pargas Tumlare oli joskus 80 luvulla “pelastanut” hylystä.
Lisäksi luontopolulla näkee koskemattoman saariston kauneutta kasveineen ja maisemineen. Maijan yöpymispaikka oli laiturin kärjessä, johon saapuessamme muoviveneiden omistajat olivat järkytyksestä ymmyrkäisenä.
Aamu yhdeksältä lähdettiin kohti Örötä ja Ladogaa, johon ajeltiin muutama tunti. Sukellusolosuhteet pinnalla vaikuttivat todella otollisilta. Tarkalleen kohteeseen heitettiin härveli, joka ensimmäisellä kerralla oudosti kulkeutui kevyttä tuulta vastaan. Kun viistokaiulla todettiin ettei poiju ole kohteessa vaan parikymmentä metriä tuulta vastaan, vedettiin härveli takaisin ylös ja toisella kertaa härveli pudotettiin, kun kaikujen mukaan oltiin tarkalleen hylyn keskivaiheilla.
Ensimmäisenä parina veteen lähti Ekku ja Hannu, jotka veteen päästessään havaitsivat että pinnassa oli jonkinlainen virtaus etelän suuntaan ja härvelin liinaa seuratessaan huomasivat että virtaus kääntyi täysin vastaiseksi noin 15 metrin jälkeen ollen ehkä puolen solmun luokkaa. Joka tapauksessa virtaus vaikutti hylyllä sukeltamiseen niin että hylyllä etenemiseen piti potkia poikittain. Tästä vähän näkymiä sukellukselta.
Koko porukka sai kuitenkin mukavan sukelluskokemuksen kohtuullisessa näkyvyydessä.
Seuraavana kohteena oli Schiller joka on mukavalla syvyydellä kaiken tasoisille sukeltajille ja muutenkin siellä riittää nähtävää.
Schillerin jälkeen suunnattiin Kasnäsin rantaan hakemaan provianttia, ettei loppumatkalla nälkä yllätä. Kasnäsissä Panu tapasi Kotka Diversin sukeltajia, jotka kävivät rupattelemassa Maijalla. Yöpymään siirryttiin taas Panun mökin rantaan, jonka rantasaunaan myös kirjoittaja  siirtyy tämän päivityksen jälkeen. Panu ja Samuli vielä kävivät laskemassa verkot tuoreen kalan toiveissa. Aamu näyttänee miten käy. Päivä on ollut pitkä mutta antoisa. Tästä jälleen kohti seuraavia sukelluksia.