Uutiset

Vene 2020 ja hylkysukellusta

10.2.2020

Vene 2020 yhteydessä järjestetty Hylkysukellusseminaari kokosi yhteen nelisensataa sukeltajaa ympäri Suomea samaan saliin kuulemaan niin kansallisia kuin kansainvälisiä esityksiä hylkysukelluksesta.

Kotimaisista aiheista jäi päällimäisinä mieleen mm. Hangon museossa toukokuussa avattava näyttely, jossa esitellään paikallisia hylkyjä. Puheenjohtajamme Panu piti Meriarkeologisen Seuran puolesta esitelmän MAS:n toiminnasta yleisesti ja tämän vuoden projekteista.

Kansainvälisiä tuulia edusti brittiläinen hylkysukeltaja ja valokuuvaja Leigh Bishop, jonka tarinat olivat huikeita ja huumorilla höystettyjä. Hän myös paljasti takuuvarman tavan löytää laivakellon. Puolalainen Thomasz Stachura esitelmöi kolmesta toisen maailmansodan lopussa evakuointiin osallistuneen laivan upottamisista ja suurista tragedioista näihin hylkyihin liittyen. Hänen uunituore kirjansa aiheesta “Route of Death” oli myös myynnissä paikan päällä. Lopuksi maineikas Mikhail Ivanov puhui Itämeren sukellusvenelöydöistään. Vain neljä sukellusvenehylkyä on enää löytämättä.

Vaikka aihepiiri oli sama, hylyt, niin seminaari toi esiin eri tapoja, joilla hylkyihin ja esinelöytöihin tänä päivänä suhtaudutaan ja antoi aihetta keskustelulle siitä, mikä on eettisesti ja poliittisesti oikea tapa säilyttää vedenalaista kulttuuriperintöämme.

Minna Koivikon blogista tarkempi kertomus seminaarista https://haavitauki.blogspot.com/2020/02/havaintoja-hylkysukellusseminaarista.html?fbclid=IwAR3js_G3ZOyvR8FX34yEdnI5TWe-1vp4R4BmuYBX3CNPFz7K-YEjKhZVJZI