Uutiset

Picnic ja pirtua Pentalassa

18.8.2019

Maija osoitti viime viikolla oikokkuutensa jälleen kerran, joten Saaristomuseo Pentalan matkaan tuli uusi mutka Suomenojan kautta. Tapasimme reippaita pyöräilijöitä satamassa ja miehitimme sukellusseura Nousun aluksen Vuoksen, jolla pääsimme matkaan. Reittimme kulki nk. puutarhaväylää, jonne Maijalla ei pääse ja ihailimme Suvisaariston kauniita pihoja, puutarhoja ja komeita rakennuksia. Picnic-paikaksi päätimme Stora Herrön saaren, jossa on pöytä ja penkit korkean kallion päällä. Siellä riitti seurattavaa, kun vene toisensa jälkeen rantautui samaan laituriin. Pöydän antimet olivat herkulliset ja ylitsepursuavat, pöytäpuheet hauskat ja aurinkoinen sää pakotti riisumaan hupparit pois päältä.

Kiireettömän picnicin jälkeen lähdimme takaisinpäin Pentalaan. Museo-opas löytyi ja seuraava tunti oli täynnä lumoavia tarinoita saaresta, sen viimeisistä asukkaista, kalastuselinkeinoista, pirtun salakuljetuksesta ja Pentalan roolista kieltolain aikana. Oli hämmentävää kuulla, että ihan 1950-luvulle asti kalastajien päivittäinen saalis oli noin 1500 kiloa silakkaa – joka päivä! Kalaan lähdettiin aamukahdelta ja Helsingin Kauppatorille kalaa myymään samana päivänä klo 17 aikaan – purjeveneellä. Jos olisi silloin ollut sukeltajana, niin millaisia etelänmeren elämyksiä olisi silloin saanut, kalaparvissa sukeltaen….

Museoalueella pääsimme rapsuttamaan pässejä, eläinrakkaiden seurueemme jäsenemme suureksi iloksi. Kävimme vielä kävelemässä Pentalan saaren järvellä. Pentala on meressä oleva saari, jossa on järvi, jossa on saari! Lopuksi tutustuimme Paven ravintolan jäätelö- ja virvoketarjontaan ennen kuin kipusimme kotimatkaa varten Vuokseen.

Saimme paljon mahtumaan yhden päivän retkeemme emmekä kiirehtineet mihinkään missään vaiheessa.